digitale kabeltelevisie

Nadelen

Een overzicht van de nadelen van digitale kabeltv t.o.v. analoge kabeltelevisie. In deze vergelijking ga ik er van uit dat er alleen digitaal gekeken wordt; dat er ook nog een analoog signaal aanwezig is is wat mij betreft 'vals' spelen. En over een paar jaar zal het aantal analoge kanalen sterk verminderd zijn (of zelfs helemaal verdwenen).

Een groot aantal van de nadelen komen voort uit het feit dat een aparte decoder nodig is. In de toekomst zullen deze nadelen waarschijnlijk opgeheven worden, als decoders ingebouwd zijn in TV's en videorecorders. Maar daar heeft een klant op dit moment niets aan.

Veel van deze nadelen gelden ook voor digitale televisie via satelliet, antenne of ADSL. Dit is het gevolg van het gebruik van een aparte decoder.

 • Lastig aansluiten van de decoder. Op zich is de decoder aan te sluiten als een videorecoder, gewoon met een SCART naar de TV en de antenne doorlussen. Alleen meestal moet er óók een videorecoder aangesloten worden. En die videorecoder moet dan ook kunnen opnemen van de decoder. En moet er dan ook nog een DVD-speler aangesloten worden , eventueel een Canal+ decoder, dan heeft de TV al snel te weinig aansluitingen. Komt nog bij dat er gekozen kan worden uit verschillende videoformaten (composiet, s-video en RGB), en het feest is kompleet.
 • 'Storingen' in teletekst als je de in de TV aanwezige teletekst gebruikt. Dit komt omdat de TV niet door heeft wanneer de decoder naar een andere zender springt, en dan in zijn geheugen nog pagina's heeft van de vorige zender.
 • Video opname moeilijk te programmeren (Je moet vaak de decoder én de videorecorder programmeren, als de decoder al te programmeren is.)
 • Er is weer een extra afstandsbediening nodig. Een andere kanaal kiezen moet met de afstandsbediening van de decoder (teletekst en volume kan daar vaak ook mee), maar meer geavanceerde functies zoals beeldinstellingen, Picture in Picture, etc. moeten op de TV ingesteld worden.
 • Aparte decoder nodig, dus maar één kanaal tegelijk kijken. tegelijk iets anders opnemen kan niet, en twee kanalen tegelijk, (bijv. met PIP) kan ook niet.
 • De decoder gebruikt altijd stroom, ook in de stand-by mode.
 • Zeer beperkte keuze aan decoders, alleen paar types die goedgekeurd zijn door de kabelbedrijven.
 • Geen ondersteuning voor (of zelfs blokkeren van) 'open' systemen, zoals algemene decoders met een CAM, zodat gebruik van mediacenters niet mogelijk is.

Overige nadelen, die ook nog zullen bestaan als decoders niet meer nodig zijn, en digitale tuners in TV's en video's ingebouwd zijn;

 • Het is duurder, zeker bij meerdere TV's; Het basispakket is vaak wel gratis, maar voor een 2e kaart moet al apart jaarlijkse administratiekosten betaald worden. En een digitaal pluspakket (of abonneezender) op een 2e TV kost soms het volledige bedrag.
  (het argument van de kabelbedrijven dat je juist geen extra kosten hoeft te maken is misleidend, op extra TV's is alleen het analoge signaal beschikbaar. En op de duur zal dat ooit uitgeschakeld worden.)
 • In de toekomst worden sommige kanalen misschien met copieerbeveiliging uitgezonden. Ook andere beperking aan opnemen en het bekijken daarvan kunnen makkelijk ingevoerd worden.
 • Storingsgevoelig. Digitaal kent inderdaad geen zichtbare ruis, maar als het signaal te slecht is werkt het helemaal niet meer. Bij analoog kan je dan tenminste nog naar een iets slechter beeld kijken.
 • (Vaak) (Nog) geen lokale kanalen aanwezig (Dus geen Tell-sell, kabelkrant of lokale omroep)
 • Geen programmaraad. Ondanks alle kritiek die er op programmaraden te geven is, is dit de enige inspraak die burgers hebben op het programmapakket. Die inspraak geld alleen maar voor 15 zenders. Nu zitten al die 15 zenders meestal ook in het digitale pakket (m.u.v. de lokale omroep), maar directe inspraak van burgers is niet geregeld.