digitale kabeltelevisie

Gebruik Sagem decoder

Een overzicht van wat je met de decoder kan, en of dat een beetje lekker werkt.

Opstarten

TV Home opstart schermAls je op de groene knop drukt komt de decoder tot leven. Als hij uit staat laat hij op het display aan de voorkant de huidige tijd zien. En er brandt een rood LEDje. Vreemd genoeg gaat dat LEDje uit als de decoder aan staat. Alleen het opstarten gaat nogal langzaam. Je zou bijna denken dat Microsoft de software geschreven heeft, zo langzaam gaat het. De eerste 15 seconden na indrukken van de groene knop geeft de decoder nog helemaal geen beeld, de 15 seconden daarna laat hij het opstartscherm zien. Pas daarna komt het kanaal dat het laatst gekozen was in beeld. Op het display op de decoder verschijnt dan het kanaalnummer.

Now/Next

balk met huidige programmaAls je van zender veranderd laat de decoder gedurende een aantal seconden een blauwe balk zien met daarop de naam van de zender, de naam van het huidige programma, de tijd en wat informatie over talen en ondertiteling.

Deze balk verdwijnt na een van tevoren ingestelde aantal seconden vanzelf. Als je 0 seconden instelt in het technische menu krijg je de balk helemaal niet te zien.

Informatie

balk met meer detailsNa op het vraagteken op de afstandsbediening gedrukt te hebben krijg je een uitgebreidere programma info te zien. Eerst een korte omschrijving van het huidige programma, Dan een rode balk die aangeeft hoever het programma al gevorderd is. Bijna helemaal rood betekent bijna afgelopen. Daar achter de totale tijd van het programma. Daar onder de start tijd en naam van het volgende programma.

In het onderste blok eerst het nummer van de zender op het huidige favorieten lijstje. Dan de letter van het favorieten lijstje (hier A). Dan de naam van de zender gevolgd door de huidige tijd. Daaronder de naam van het huidige programma, met indicatie welk geluid je gekozen hebt (als er meer zijn) en welke ondertiteling je gekozen hebt (hier nederlands). Met de rode knop op de afstandsbediening kan je het geluidskanaal aanpassen, met de groene de ondertiteling. Dit werkt alleen op het moment dat deze balk in beeld is.

zappen

info ander kanaalAls de info balk in beeld is kan je met de cursor toetsen (omhoog en omlaag) de programma informatie van andere zenders op vragen. Zo kan je dus terwijl je naar de EO op nederland 1 kijkt op zoek gaan naar een interessanter programma. Als de omschrijving van het andere programma je bevalt druk je op de 'OK' knop, en je kijkt naar het laatste stukje van 'wordt u al geholpen?' (De rode balk is bijna vol, dus het programma is bijna afgelopen.)

ondertiteling

ondertiteling SagemOp een aantal kanalen wordt de ondertiteling niet in het beeld meegezonden, maar kan je zelf de ondertiteling aan/uit zetten met de afstandsbediening. Ook kan je soms andere talen kiezen. Alleen ziet de ondertiteling er dan uit zoals de ondertiteling van teletext; witte hoekige letters op zwarte balken.

Om de ondertiteling te kiezen, of aan/uit te zetten moet je eerst de info balk in beeld zetten met de vraagteken knop. Dan kan je met de rode knop B de gewenste taal instellen.

geluidskeuze

Arte met duits geluidEen aantal zenders bieden de keuze uit meerdere taalversies; bijvoorbeeld bij Arte kan je kiezen uit Frans en Duits geluid. En bij de Sailing Channel kan je kiezen uit Frans en Italiaans commentaar.

Arte met frans geluid Om een ander geluidskanaal te kiezen moet je eerst de info balk in beeld zetten met de vraagteken knop. Dan kan je met de groene knop A de gewenste taal instellen.

EPG

De programma gids is bij de Sagem decoden een aparte applicatie, en die moet even opstarten. Het duurt ongeveer 10 seconden voordat je het hoofdmenu krijgt.


Het hoofdmenu met vier items; Nu op TV, Overzicht vandaag, Overzicht morgen en Zoeken op categorie.


Overzicht Vandaag. Van alle zenders kan je hier zien wat er nu te zien is. De volgorde van dit lijstje is helaas niet meer in te stellen. Als je een programma selecteert, en dan op OK drukt kun je meteen gaan kijken, als je de cursor naar rechts beweegt (of het vraagteken drukt) krijg je meer info (zie hieronder).


Gedetailleerde programma informatie over het huidige programma. Dit krijg je vanuit het overzicht door een programma te selecteren, en dan met de cursor naar rechts te gaan.


Aardige extra optie is om kunnen zoeken op categorie. Dus als je zin hebt om een comedy te zien klik je hier op comedy, en je krijgt te zien welke comedies zo direct beginnen.

Alleen is het jammer dat sinds er andere decoders op de markt zijn deze functie niet meer goed werkt. De andere decoders gebruiken een andere indeling in categorieën. En die is niet compatible met de 'oude' Sagem.


Het resultaat van zoeken op comedy.

Favorieten lijst

favorietenlijst samenstellenHier kan je de zenders in je eigen gewenste volgorde zetten, en de zenders waarop je geen abonnement hebt kan je weg laten. Je kunt meerdere lijstjes definieëren. Lijst A kan je niet aanpassen, dat is de standaard lijst van TV Home. Als er iets aangepast wordt is lijst A altijd up-to-date (Je ziet nieuwe zenders er meteen). In je eigen favorieten lijst krijg je opeens 'ontvangstproblemen' voor niet meer bestaande kanalen. Voor elke favorieten lijst kun je zowel TV als radio zenders instellen.

Radio

Radio interface Via dit scherm kun je luisteren naar de audio kanalen zoals je die zelf in je favorietenlijst hebt ingesteld. Daarin kan je de 'gewone' radio zenders combineren met de kanalen van Music Choice.

Music Choice

Music Choice menuHet Music Choice scherm. Links staan de categorieën, rechts de kanalen. Zodra je met de cursor naar rechts gaat hoor je die zender. Verder krijg je geen enkele extra info, terwijl Music Choice op zich die service wel aanbied. Als je wilt weten wat je hoort moet je naar hun site gaan.

Via dit scherm zijn de radiozenders dus NIET te beluisteren. Een beetje onduidelijke interface.

Teletext

teletext op de SagemDe Sagem decoder is in staat om van de digitale signalen de teletext weer te geven. Maar de teletext decoder is niet echt geweldig, met weinig geheugen voor pagina's zodat je blijft wachten. Ook is het een zogenaamde 'level 1.5' decoder, dat wil zeggen dat het een aantal features van moderne teletext (zoals de achtergrondkleur op de Nederlandse teletekst, of de grafische karakters zoals op pagina 809) niet ondersteunt. Dus meestal is het makkelijker om de in de TV ingebouwde decoder te gebruiken. Vreemd is ook dat je aan de zijkanten van het normale TV-beeld blijft zien.

Wat mist ?

Deze decoder heeft geen digitale audio uitgang. Het is niet mogelijk om deze decoder te programmeren, zodat hij op bepaald moment omschakelt naar andere zender (handig voor video-opname). Wat verder ontbreekt is de mogelijkheid om anamorphe uitzendingen in letterbox weer te geven. Alleen '16:9 to 4:3 conversion Pan & Scan' is aanwezig, anders gezegd de zijkanten worden dan van het beeld afgesneden als je op 4:3 wilt kijken.

Verder zijn er geen mogelijkheden om de decoder te programmeren op een bepaald moment af te stemmen op een bepaalde zender. Dat is nodig om met een video verschillende programma's op te kunnen nemen, zonder dat je zelf de decoder op een andere zender hoeft te zetten.