digitale kabeltelevisie

Teletext

teletext voorbeeld
Teletext is alleen mogelijk via de decoder. Met een HDMI- of Component verbinding is het technisch niet mogelijk om het teletextsignaal naar de TV te versturen zodat de TV dit kan tonen. Via SCART zou dit in principe wel kunnen, en de meeste SD-decoders ondersteunen dit ook. De Samsung 360 niet, daar moet voor teletext altijd de decoder gebruikt worden. Bij gebruik teletext blijft een rand van het TV-beeld zichtbaar, dat maakt eeen wat onrustige indruk, terwijl je niet genoeg ziet om het programma te blijven volgen.

keuze teletext
De 360 heeft dezelfde 'grap' als de andere Samsung decoders, er moet een (onnodige) extra toets ingedrukt worden. Na een druk op de 'text'knop verschijnt eerst het menu hierboven, en dan moet er op 'OK' gedrukt worden. Bij DVB-C is het in principe mogelijk om per zender meerdere teletext services door te geven, en op deze manier kan daaruit gekozen worden. In de praktijk komt het nooit voor.

teletext transparantie instellen
In het menu is het mogelijk om de transparantie van teletext in te stellen.

voorbeeld teletext met transparantie
Een pagina weergegeven met 55% transparantie.

Met de cursortoetsen kan tussen pagina's genavigeerd worden, en subpagina's worden automatisch in het geheugen opgeslagen. Het geheugen is vrij groot, zodat pagina's meestal direct getoond kunnen worden.

Verder is de teletext vrij elementair, functies als dubbele grootte, tijdelijk pagina verbergen, verborgen informatie tonen ontbreken.