digitale kabeltelevisie

PVR

Dual Tuner

De Samsung P850R heeft twee onafhankelijke ontvangers, zodat het mogelijk is om twee verschillende zenders tegelijk op te nemen, of een zender op te nemen en de ander te bekijken. Wat NIET kan is twee verschillende zenders tegelijk te bekijken op twee verschillende TV-toestellen; De beide SCART-aansluitingen geven beide hetzelfde beeld door.

De dual tuner komt pas tot zijn recht bij het bekijken van twee beelden op een scherm (PIP), opnemen van een programma en ondertussen een ander bekijken, of het opnemen van twee programma's tegelijk. In het laatste geval kan er alleen maar gekeken worden met een van de op te nemen programma's, of naar een eerder opgenomen programma.

PIP

PIP window linksbovenAls Picture In Picture (PIP) opgeroepen wordt staat altijd de huidige zender in zowel het grote als het kleine beeld. Alleen als de tweede tuner gebruikt wordt voor een opname verschijnt de op te nemen zender in het PIP-window. Tijdens gebruik van PIP blijft het geluid van het grote beeld continu te horen. Voor het grote beeld kan een andere zender gekozen worden met de gewone ^ en v toetsen, en de cijferknoppen. De zender van het PIP-window kan gekozen worden met de gele en blauwe knop. Het is dus niet mogelijk om direct een zendernummer voor het PIP-window in te tikken. Een work-around is wisselen tussen PIP en hoofdwindow met de rode knop, juiste zendernummer kiezen, en weer wisselen met de rode knop.


pip voorbeeld onduidelijke zender nummersBij het zappen met het PIP-window wordt de volgorde van de huidige favorietenlijst aangehouden, maar in het PIP-window verschijnt het nummer van de zender uit de standaard netwerklijst. In het voorbeeld hiernaast zit politiek24 in mijn favorietenlijst op 104, maar de PIP laat nummer 327 (het nummer uit de zenderlijst van @Home) zien. Een schoonheidsfoutje, maar in eerste instantie wel behoorlijk verwarrend. De positie van het PIP window is bijna traploos instelbaar met de cursortoetsen. Helaas wordt deze positie niet opgeslagen, de volgende keer dat de PIP functie weer gebruikt wordt staat het window weer rechtsonder.


voorbeeld verkeerde aspect ratioDe aspect-ratio (verhouding hoogte/breedte) van het PIP window is gelijk aan dat van de 'hoofdzender'. Dus als in het PIP-window een anamorphe breedbeeldzender bekeken wordt, en in het hoofdvenster een gewoon 4:3 beeld (of andersom), geeft dat vervormde beelden in het PIP-window. In het voorbeeld hiernaast is het programma in het PIP-window anamorph, maar weergegeven in 4:3. Dat resulteert in smalle gezichten.

Time-shift

time-shift indicatorUitgesteld kijken (tijdverschijving) moet eerst aangezet worden door op de Pauze knop te drukken. En daarna moet er niet te snel weer op play gedrukt worden, want dan is de buffer nog niet vol, en wordt de time-shift functie uitgeschakeld.


springen in time-shiftMet de |<< en >>| knoppen kan er met sprongen van 30 seconden voor en achteruit gesprongen worden.

Met de cursortoetsen kan ook gesprongen worden, hoever is afhankelijk van hoeveel er al opgenomen is.

Als tijdens time-shift kijken te ver naar voren wordt gespoeld (dus naar het live-signaal), dan wordt de timeshift functie uitgeschakeld.


buffer timeshiftDe buffer voor timeshift moet apart ingesteld worden (waardes 30, 60 90, 120 en 240 minuten). Deze ruimte wordt gereserveerd voor time-shift, en is dan niet meer beschikbaar voor gewone opnames.

Opnemen

programmeren vanuit EPGOpnames kunnen geprogrammeerd worden vanuit de EPG, maar ook handmatig.


opname indicatieMet het icoon rechtsboven wordt aangegeven dat er een opname gaande is, ook al wordt er naar een andere zender gekeken. Het cijfer geeft aan welke zender opgenomen wordt, de gele balk hoever de opname gevorderd is. Het icoon verdwijnt pas na 30 seconden, maar is ook te verwijderen door op 'exit' te drukken.


opname indicatieAls er twee programma's tegelijk opgenomen worden verschijnt dit symbool. Het is dan alleen nog maar mogelijk tussen deze twee zenders te schakelen, omdat beide tuners in gebruik zijn. Wel kan tijdens het opnemen van twee programma's gekeken worden naar een al eerder opgenomen programma.

Het is niet mogelijk om al te beginnen met het bekijken van een opname, als deze nog niet volledig opgenomen is. Bijv, als het 8 uur journaal geprogrammeerd is, en je wilt om 8 uur 10 beginnen met kijken daarvan kan dat niet. Het programma verschijnt pas in de "media-library" als de opname volledig is.

Weergeven

media library Vanuit de media-library kunnen opnames geselecteerd, bewerkt en bekeken worden. Zodra de cursor op een opname staat is in het preview-venster meteen het programma te zien.


opname bewerkenEr zijn vrij uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken van opnames. Op die manier zijn extra opgenomen gedeeltes zoals reclame te verwijderen, opnames kunnen verplaatst worden naar andere mappen, etc. Dat zou allemaal erg nuttig zijn voor opnames die je wilt bewaren, maar dat kan met de P850R helaas niet. Opnames kunnen niet digitaal gekopieerd worden naar een USB drive. Enige optie om een opname te bewaren buiten de harde schijf is analoog kopieeren (via SCART) naar een video/DVD-recorder.


bladwijzerMet de functie bladwijzer kunnen punten in een opname gemarkeerd worden om er later snel weer naar toe te kunnen springen.