digitale kabeltelevisie

Decoder

Het doosje dat we een decoder noemen bevat veel meer onderdelen dan alleen een decoder, zie dit principe-schema; principe schema DVB-C decoder


Tuner

Er zit op de kabel niet één digitaal signaal, maar verschillende die elk op een andere frequentie zitten (de zgn. transport streams). Om op de juiste frequentie af te stemmen is er een tuner nodig.

Demodulator

Het kabel-signaal dat daarna overblijft is een 'gemoduleerd' signaal. Dat wil zeggen de de bits (1 en 0) als golfjes over de kabel gestuurd worden. Vergelijk het met de fluittonen die een telefoon-modem voor de computer maakt. Deze golven moeten terug vertaalt worden naar bits, en dat doet de demodulator. (De gebruikte techniek bij DVB-C is QAM 64) Hieruit komt een binaire datastroom van ongeveer 38 MBit/seconde.

CA

Dan komt het Conditional Access (CA) systeem dat het echte 'decoderen' doet. (Overigens denk ik dat het CA systeem toch anders in de decoder zit. Want ook zonder smart-card kan je van gecodeerde zenders de teletekst bekijken. Het lijkt er op dat niet de hele transport-stream gecodeerd is, maar alleen losse delen. Maar het gaat nu even om het idee...)

Demultiplexer

Een transport-stream bestaat uit heel veel audio en video signalen en overige data (EPG, teletekst, software updates,...). De demultiplexer haalt uit de stream de juiste audio en video stream (Elementary streams)

MPEG audio decompressor

Het geluid is gecomprimeerd met MPEG layer 1 of 2. De decompressor vertaalt dat weer terug naar 'gewoon' digitaal. Het kan ook zijn dat er Dolby-geluid aanwezig is (AC-3). Daarvoor is meestal geen decompressor/decoder ingebouwd, dat wordt direct naar de digitale geluidsuitgang gestuurd en moet door een home-cinema-set gedecodeerd worden).

Audio DA convertor

De Digitaal-Analoog (DA) convertor vertaalt het digitale audio-signaal in een analoog signaal dat huidige televisies begrijpen.

MPEG video decompressor

Het beeld is gecomprimeerd met MPEG-2. Hier wordt het weer omgezet naar ongecomprimeerde video.

Service Informatie

Alle andere data wordt Service Informatie genoemd. Dit is o.a. de EPG, maar ook informatie over welke zender in welke transport stream zit. Dat wordt verwerkt in dit deel.

Video processor

Soms is het nodig om nog iets aan het beeld toe te voegen, bijv. EPG informatie, ondertiteling, volume indicator, etc. Dat doet de video-processor.

Video DA convertor

De Digitaal-Analoog (DA) convertor vertaalt het digitale video-signaal in een analoog signaal dat huidige televisies begrijpen.