digitale kabeltelevisie

Beeld

Resolutie

Resolutie 720p
Er zijn voor de component/HDMI uitgang meerdere formaten mogelijk: Je kan de decoder het signaal laten weergeven zoals uitgezonden, maar ook met een andere resolutie. Dat kan gekozen worden met de knop V-FORMAT. Er kan gekozen worden uit Original, 576i, 576p, 720p en 1080i. De optie original is alleen beschikbaar bij het gebruik van de component uitgang, als HDMI gebruikt wordt is deze optie niet aanwezig.

4:3

Het lijkt niet logisch om een HD decoder op een 4:3 scherm aan te sluiten, maar wie dat toch wil heeft een aantal mogelijkheden om een breedbeeld weer te geven in een 4:3 scherm.

4:3 schermformaat
Er kan een voorkeur voor deze instellingen gezet worden via het menu, maar tijdens het kijken kan de weergave aangepast worden met de 'WIDE' knop.

16:9

De 'Wide' knop op de afstandsbediening kan gebruikt worden om een 4:3 uitzending aan te passen aan een 16:9 scherm.

Auto pillar
Een 4:3 zender kijken op een 16:9 scherm is normaal geen probleem, maar als die zender dan ook nog een film in letterbox uitzendt zit je naar een postzegel te kijken. In bovenstaand voorbeeld zitten de zwarte balken onder en boven in het uitgezonden beeld. De grijze "pillars" aan de zijkant zijn door de decoder toegevoegd (In het menu is een voorkeur voor zwart of grijs in te stellen ).

Voor de duidelijkheid, deze grijze balken aan de zijkant worden niet meegestuurd via de SCART-uitgang. De decoder maakt correct gebruik van Wide Screen Signalling (WSS), en laat het vertalen naar de juiste beeldverhouding over aan de via SCART aangesloten televisie. Dat betekent dat een 4:3 beeld in volle resolutie over SCART uitgestuurd wordt. Op component en HDMI uitgang is het beeld wel altijd 16:9, en voegt de decoder zonodig pillars aan de zijkant toe.

Beeldvullend
De decoder is ook op beeldvullend in te stellen. Dat rekt het beeld horizontaal op. Dat is handig voor mensen die een 4:3 uitzending beeldvullend willen bekijken. Helaas wordt het beeld daarbij nogal vervormd.

Zoom
De zoom optie is handig om een uitzending in letterbox toch beeldvullend op een 16:9 scherm te krijgen. Meestal moet je daarvoor de afstandsbediening van de TV weer opzoeken, maar deze decoder kan het zelf regelen. Bijkomend voordeel is dat DVB-ondertiteling binnen het zichtbare deel van het beeld blijft staan.