digitale kabeltelevisie

EPG

Sublijst Historie HD favoriet Alles

nu en straks

Now/next
De informatiebalk die verschijnt na het zappen, of het drukken op 'i'. De tijdsduur dat deze balk verschijnt is instelbaar.

Van links naar rechts, van boven naar beneden:Zendernummer, zendernaam, huidige datum/tijd,
naam huidige programma, (i) indicatie extra info aanwezig, balkje dat aangeeft hoe lang huidige programma al bezig is,
icoon leeftijdsindicatie, (ir) versleuteld, teletext aanwezig, resolutie (576i = normaal SD), beeldverhouding 16:9, Dolby Digitaal geluid aanwezig, en naam gebruikte zenderlijst.

Als deze balk zichtbaar is kan met de cursortoetsen naar het volgende programma genavigeerd worden. Dat doen alle decoders, maar hier kan nog verder genavigeerd worden, en zelfs informatie van andere zenders bekeken worden. Hieronder zie je informatie over een toekomstig programma op WDR terwijl we nog naar de ZDF kijken.

now/next andere zender

informatie scherm
Na een 2e druk op de info knop komt uitgebreidere informatie over het huidige programma tevoorschijn.

Zenderlijst

De decoder heeft veel soorten zenderlijsten, en dat is soms wat verwarrend. Door op OK te drukken verschijnt onderstaande lijst van alle zenders.

zenderlijst

Favorietenlijst

Favorietenlijst
Met de groene knop kan gekozen worden voor een lijst met alleen de zenders in een favorietenlijstje. Elk favorietenlijstje kan een aparte naam krijgen.

Er zijn 5 favorietenlijstjes mogelijk, met in elk plaats voor 100 zenders. Dat is te weinig voor wie een lijst wil maken met alle te bekijken zenders in het totaal-pakket.

Nummering Favorietenlijst
Vervelender is dat met alle instelmogelijkheden die de Humax 5000 biedt, het niet mogelijk is om zenders een zelf te kiezen kanaalnummer te geven. Je kan voor favorietenlijstjes kiezen uit de originele nummering zoals door het kabelbedrijf bedacht, of een oplopende nummering. De lijst zoals door het kabelbedrijf bedacht is meestal niet echt logisch. Een doorlopende nummering heeft als nadeel dat zodra er een zender verdwijnt, alle volgende zenders een plaatsje opschuiven.

HD-lijst

HD-lijst
De gele knop laat alleen de HD-zenders zien.

Historie-lijst

Historie-lijst De blauwe knop laat een historie zien, van naar keuze de laatst gekeken zenders, of de meest gekeken zenders. Op die manier kan je de volgende ochtend ook nog zien wat je huisgenoten de avond ervoor gekeken hebben. (De privacy aspecten hiervan binnen een huishouden mag je zelf overdenken). De lijst met laatst gekeken zenders wordt leeg gemaakt als de decoder op stand by gezet wordt.

Zenderhistorie InschakelenBlijkbaar heeft ook Humax door dat hier toch wel om gevoelige informatie kan gaan, en daarom is het mogelijk om de historie aan en uit te schakelen. Het vreemde is alleen dat inschakelen kan zonder een pincode in te tikken, uitschakelen kan alleen met de PIN-code. Dus iedereen kan ongemerkt beginnen met het verzamelen van informatie over het kijkgedrag van zijn/haar huisgenoten...

Verwarrend kan het zijn dat er geen zendernummers buiten de huidige lijst gekozen kunnen worden. Zit je bijv. in de lijst met HD-zenders, dan kan je niet "2" intikken om naar nederland 2 te gaan. Dan moet eerst met een van de gekleurde toetsen een andere lijst gekozen worden.

EPG

EPG
De EPG laat alleen de zenders zien van de huidige zenderlijst. Er is een verkleinde weergave van het huidige programma linksboven.


EPG Lijst view
De EPG heeft ook een andere 'view', met een lijst van de programma's van een enkel kanaal.

Timer

EPG programma reserveren
Door op OK te drukken bij een toekomstig programma kan dit gereserveerd worden voor een 'timer'.

Timer lijst
Lijst met programma's gereserveerd in de timer.


Een timer kan gewijzigd worden, bijv. om eerder te beginnen.

Wilt u dit timerprogramma bekijken?
Als een ander programma bekeken wordt terwijl een timer afgaat verschijnt de melding "Wilt u dit timerprogramma bekijken?". De gebruiker moet dan maar raden om welk programma het gaat. Bij niets doen wordt na een tijdje automatisch overgeschakeld naar het timerprogramma.

Deze timers kunnen alleen gebruikt worden als reminder om een programma te bekijken. Het is niet mogelijk om hiermee de decoder op een bepaalde tijd aan te schakelen, dat kan wel via het menu. Als de decoder op standby wordt gezet worden alle geplande timers gewist. Het heeft dus alleen zin om timers voor dezelfde avond te programmeren (of nooit standby te gebruiken).

Zoeken

Zoeken binnen EPG
Het is mogelijk op (deel van een) programmanaam te zoeken. Met een softwaretoetsenbord kan de naam ingetikt worden.

Zoeken op Genre
Ook (sub)genre of tijdstip kan bij zoeken opgegeven worden.

Zoek Resultaat
En dit is het resultaat van zoeken. Er worden alleen resultaten worden getoond van zenders die in de huidige lijst staan.