digitale kabeltelevisie

Multikabel

Multikabel logoMultikabel was de 4e kabelexploitant van Nederland (tot de integratie in Ziggo), met 316.148 abonnees in 2006 (volgens de Vecai). Multikabel was actief in Noord-Holland.

Sinds augustus 2000 was het in handen van het duitse Primacom, dat in Duitsland nog zo'n 1 miljoen abonnees heeft. Vanwege schulden moest Primacom bezittingen verkopen, en sinds oktober 2005 is Multikabel in handen van Warburg Pincus, een inversteringsmaatschappij die € 515 miljoen voor Multikabel betaald heeft. Deze heeft Multikabel ingebracht in de "Zesko Holding", samen met investeringsmaatschappij Cinven. In Zesko zitten ook Casema en @Home. In mei 2008 zijn de losse namen verdwenen, en wordt er verder gegaan onder de naam Ziggo.

Multikabel heeft gekozen voor dezelfde richting als Casema en Essent; de klant moet zelf een decoder kopen in de winkel. Alle drie gebruiken dezelfde decodertype (Irdeto 2), dus de decoders zijn voor alle drie bedrijven gelijk. Verder worden er geen interactieve diensten (meer) aangeboden.

Net als Casema gaf Multikabel vanaf 1 januari 2005 het digitale standaardpakket (de zenders die ook analoog te ontvangen zijn) gratis door bij het analoge standaardpakket. Per 1 januari 2007 kostte het digitale basispakket 1,95 per maand bovenop het analoge basispakket van € 15,75 per maand. Er zaten dan wel een paar zenders meer in dan in het analoge basispakket, zoals bijv. BBC3 en 4. Er was een pluspakket verkrijgbaar voor 5 euro per maand en een "Plus Pakket Extra" voor € 9,95 per maand.

Nieuws over Multikabel: