digitale kabeltelevisie

UPC

UPC logoUPC is de 2e kabelexploitant van Nederland (na Ziggo), met 2.152.100 televisie-abonnees eind 2007, waarvan er 550.300 digitaal keken. UPC is een Europees bedrijf, met kabelnetwerken in vele landen. UPC was vroeger een samenwerking tussen het Amerikaanse UnitedGlobalCom (UGC) en Philips. De naam was toen ook United and Philips Communications. In 1997 kocht UGC de resterende 50% van het bedrijf op en werd de naam gewijzigd in United Pan-Europe Communications. UPC Nederland is in september 1999 ontstaan door de samenvoeging van de toenmalige kabelbedrijven A2000 en Telekabel. Later zijn nog enkele andere kabelbedrijven overgenomen: Gelrevision (1999), Tebecai (1999), ENECO K&T (2000), Haarlem (2000) en Alkmaar (2002).

De tweede kabelaanbieder van Nederland vaart zijn eigen koers met digitale televisie. UPC zet zwaar in op extra interactieve diensten, en 'Movies on Demand'. Alle decoders van UPC zijn geschikt voor deze diensten, eenvoudige "zapboxen" kent UPC niet. Ook moet de decoder er gehuurd worden.

Bedrijf

UPC Nederland is onderdeel van UPC Broadband. UPC Broadband is de Europese kabeldivisie van Liberty Global, Inc (LGI): een wereldwijde bundeling van bedrijven in de digitale media en communicatie met circa 16 miljoen klanten.

Een ander onderdeel van LGI is Chellomedia. Er zijn diverse zenders waarin Chellomedia een belang heeft; Club, Extreme sports, Reality TV en het Voetbalkanaal (later sportkanaal). Ook heeft UPC Canal+ overgenomen. Canal+ en Sportkanaal zijn per 1 Februari 2006 omgevormd tot Film1 en Sport1.

Daarnaast verzorgt Chellomedia via het Digital Media Centre voor vele zenders de 'playout', het afspelen en uitsturen van de programma's.


Decoders

Thomson


Vanaf oktober 2005 is UPC begonnen met de uitrol van de 'mediabox'. Deze decoder van Thomson wordt gehuurd van UPC.


In 2006 is er (voor € 9,99 per maand) ook een decoder met ingebouwde HD-recorder beschikbaar gekomen.

Nieuws over UPC: