digitale kabeltelevisie

TVD

Casema

Casema logoCasema was de 3e kabelexploitant van Nederland (tot de integratie in Ziggo), met 1.344.932 abonnees in 2006 (volgens de Vecai). Casema (Centrale Antenne Systemen Exploitatie Maatschappij) is onstaan in 1970. In 1993 is het samen gegaan met NKM (Nederlandse Kabelexploitatiemaatschappij). Het was eerst in handen van KPN. In 1998 werd France Telecom de eigenaar. Sinds januari 2003 waren de aandelen van Casema in handen van de Carlyle Group, Providence Equity Partners en GMT Communications Partners. In 2006 werd Casema voor 2,1 miljard euro verkocht aan Warburg Pincus en Cinven, die eerder al Multikabel kochten en later ook Essent Kabelcom (@Home) kochten. Deze bedrijven zijn nu opgegaan in Zesko Holding.

TVD

TVD LogoCasema heeft een tijd weinig aandacht besteed aan digitale televisie. Liepen ze rond 2000 nog voorop met het ontwikkelen van interactieve applicaties, daarna stond het product een paar jaar in de vrieskast. In september 2004 is er een herstart gemaakt onder de naam TVD.

Casema heeft gekozen voor dezelfde richting als Multikabel en Essent; de klant moet zelf een decoder kopen in de winkel. Alle drie bedrijven gebruiken dezelfde decodertype (Irdeto 2), dus de decoders zijn voor alle drie bedrijven gelijk.

Nieuws over TVD (Casema):