digitale kabeltelevisie

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de 9200 is voorzien van een schuifje aan de onderkant waarachter een aantal knoppen verborgen worden. Op deze foto is dat schuifje verwijderd, want de knoppen die ik het meest gebruik (PIP en teletext) zitten juist onder het schuifje. En het schuifje is niet echt stevig genoeg om extra 'grip' te geven tijdens gebruik.

De 'LIST' knop geeft hezelfde effect als op 'OK' drukken, de lijst met zenders verschijnt.

De knop rechts naast de '0' toont de lijst met opnames.

De zes toetsen voor PVR gebruik zijn vanzelfsprekend, en worden ook gebruikt tijdens time-shiften.

De gekleurde knoppen zijn behalve voor teletext-gebruik ook voor andere functies. De rode 'OPT' knop toont een menu waar geluid en taalinstellingen gekozen kunnen worden. Met de groene knop kan terug gesprongen worden tijdens time-shift, met de gele vooruit. De blauwe knop wordt gebruikt om zenderlijstjes te sorteren op nummer of naam.

Menu spreekt voor zich, guide roept de EPG op. De cursortoetsen worden in menu's gebruikt om te navigeren. Tijdens gewoon kijken is op/neer voor kanaal veranderen, en links/rechts voor volume. Als de info-balk op het scherm staat wordt met links/rechts gekozen tussen informatie over huidige en volgende programma.

Exit en back worden gebruikt in menu's, en back schakelt ook terug naar de vorige zender.

De 'i' roept de informatie-balk op, de mute, volume en zenderknoppen zijn vanzelfsprekend.

Onder de + en - van de de zender-knop staat ook nog 'page'. Ook volgens de handleiding zou je hiermee bij teletetextgebruik naar de volgende pagina gaan. Maar in werkelijkheid springt deze knop altijd uit teletext en naar de volgende zender. Redelijk irritant, want dan moet je weer terug naar de juiste zender, teletext weer activeren, wachten op de juiste pagina... Logischer was geweest als deze knop conform de handleiding de volgende pagina had geactiveerd, en anders geen effect zou hebben.

Onder de klep

De source knop schakelt tussen video en decoder. Met TV/radio wordt geschakeld tussen radio en tv standaard zenderlijst. De wide knop kan voor een 4:3 televisie gebruikt worden om te kiezen tussen letterbox en pan&scan voor breedbeelduitzendingen. Sleep is om een slaaptijd in te stellen, na de ingestelde tijd gaat de decoder op standby.

Met '|>' wordt de slow-motion functie gekozen (1/2, 1/4 of 1/8 snelheid). A-B kan gebruikt worden om een deel van een opname herhaald af te spelen. De knop met het boek en de + is om bladwijzers toe te voegen bij een opgenomen programma. Daarmee kan dus snel naar een bepaalde scene gesprongen worden. De knop met het boek geeft een overzicht van bladwijzers bij het huidige opgenomen programma.

Daaronder een rij toetsen om geluid te kiezen, ondertitelingskeuze, teletext aan schakelen (hoe kan je die nu verstoppen onder een klepje?) en lettergrootte van teletext.

Het eiland met 6 toetsen is om de PIP functies te bedienen. De linkerknop activeert PIP. De knop midden-boven roept de ingestelde zender/favorietenlijst op, om het PIP beeld op een andere zender te zetten. De pijltjes toetsen zijn om met het PIP-beeld te zappen. De knop linksonder zit het PIP-beeld in een andere hoek, en de knop middenonder laat gewoon en PIP-beeld van plaats verwisselen.

De 'G' is om het spelletjesmenu te activeren.


Door het klepje lijkt de AB eerst niet al te ingewikkeld. Maar in de (mijn) praktijk heb je altijd de toetsen onder het klepje nodig.