digitale kabeltelevisie

Conclusie

Over deze recorder is duidelijk nagedacht. Er wordt slim omgegaan met de beschikbare tuners. Als bijvoorbeeld twee opnames aan de gang zijn van dezelfde transportstream is daarvoor maar één tuner nodig. Dan kan met de tweede tuner nog gewoon doorgekeken worden.

De EPG is snel en overzichtelijk, en heeft veel mogelijkheden om te zoeken.

De USB aansluiting voor koppelen met een PC is onhandig gekozen. Een gewone netwerkaansluitng was veelzijdiger geweest (de maximale afstand voor USB is kleiner dan voor een netwerk, en niet iedereen heeft zijn PC naast de decoder staan.) Maar als er al USB gekozen wordt, dan zou de decoder zich als gewone externe schijf moeten gedragen. en dan zou je er geen aparte software voor nodig moeten hebben. Maar de nu gekozen oplossing is niet alleen onhandig, hij werkt ook onbvetrouwbaar.

Als mediaspeler is de Humax niet geweldig. Wat traag met vertonen van foto's, en afspelen van MP3's is ook wat beperkt.

En toch hoeft dat allemaal geen groot bezwaar te zijn, want het is vooral een ontvanger/Personal Video Recorder. En daar gaat het juist mis. Van een Video Recorder verwacht je dat hij video opneemt, het zit al in de naam. De Humax 9200 PVR blijkt dat niet betrouwbaar te doen.


Fout in opname In ongeveer 1 op de 20 pogingen (natte vinger schatting, maar in ieder geval meerdere keren geconstateerd) blijkt achteraf de opname mislukt. Bij afspelen verschijnt dan de melding 134-4, verkeerde CA. De aanpassingen voor de door de nederlandse kabelaars gebruikte Irdeto codering zijn blijkbaar niet 100% betrouwbaar.

Dit probleem is ondertussen bekend bij Humax en de kabelbedrijven, alleen de oorzaak nog niet. Er zal geprobeerd worden in een volgende software update dit probleem op te lossen.

Na een software update van augustus 2008 is de stabiliteit van de 9200 aanzienlijk verbeterd, zodat problemen met opnames tot het verleden behoren.

Nou weet ik dat er geen enkel stuk (niet triviale) software bestaat zonder fouten. En ook de Humax heeft er genoeg, waarvan de meeste geen showstopper. Maar een PVR die af en toe niet opneemt? Dat is net een auto die af en toe niet rijdt. Dan kan de ingebouwde stereo nog zo geweldig zijn, de bekleding nog zo mooi, hij zal niet verkopen. Waarom denken decoderfabrikanten dan dat dit wel acceptabel is? En het komt bij de Humax toch vaak genoeg voor, dat het wel tijdens de fieldtests naar voren moet zijn gekomen. Blijkbaar is de druk om een apparaat op de markt te brengen zo groot dat kwaliteit er wel eens bij in schiet. Het begint er op te lijken dat voor decoders hetzelfde gaat gelden als voor software, koop nooit een 1.0 versie, maar wacht op de eerste update/fixpack.