digitale kabeltelevisie

PVR

De Humax PVR heeft twee onafhankelijke tuners, maar kan drie programma's uit twee streams tegelijk ontvangen. Dat klinkt wat ingewikkeld. Het betekent dat als er twee opnames tegelijk bezig zijn, het nog steeds mogelijk is naar andere zenders uit de opgenomen streams te kijken. Voorbeeld, bij @Home zitten Nederland 1, 2, 3 en RTL4 samen in een transportstream. Veronica, Net 5, Tien, SBS 6, RTL 5 en RTL 7 zitten samen in een andere stream. Als er een opname bezig is van Nederland 1 en een opname van RTL5, dan kunnen nog steeds alle zenders uit deze twee streams bekeken worden. Als er een opname bezig is van Nederland1, en een opname van Nederland2, dan is daarvoor maar één tuner in gebruik. De andere tuner kan dan gebruikt worden om naar elke willekeurige zender te kijken. Het is dan niet mogelijk een derde opname te starten.

Wat NIET kan is twee verschillende zenders tegelijk te bekijken op twee verschillende TV-toestellen; De beide SCART-aansluitingen geven beide hetzelfde beeld door.

De dual tuner komt pas tot zijn recht bij het bekijken van twee beelden op een scherm (PIP), opnemen van een programma en ondertussen een ander bekijken, of het opnemen van twee programma's tegelijk.

Time-shift

time-shiftDe functie time-shift staat standaard aan, en begint een zender op te slaan zodra deze gekozen is. De grootte van de time-shift buffer is niet instelbaar, maar lijkt 4 GB groot te zijn. Daarmee is de maximale buffertijd voor Nederland 1,2 en 3 ongeveer 1 uur. Deze zenders worden bij @Home met 8 Mbits/seconde doorgegeven. Voor andere zenders met een lagere bitrate is de buffertijd groter.

Met de groene knop op de afstandsbediening kan terug (standaard 7 sec.) gesprongen worden, met de gele vooruit (standaard 30 sec.) De balk onderin geeft aan hoeveer de buffer gevuld is, en op welke plek we zijn met kijken.

Alleen als er twee opnames bezig zijn is de functie time-shift uitgeschakeld.


PIP

Picure in PictureMet Picture In Picture (PIP) kunnen twee zenders tegelijk bekeken worden. Omdat tijdens het gebruik van PIP ook de time-shift gewoon doorwerkt, is het ook mogelijk dezelfde zender tegelijk 'live' en vertraagd te bekijken.


pip positieHet kleine beeld kan in elk van de vier hoeken van het beeld geplaatst worden direct met een knop op de afstandsbediening. De 9200 onthoudt waar (en met welke zender) de laatste keer de PIP geplaatst was, en zet hem de volgende keer daar weer neer.


PIP aspect ratioHet grote beeld bepaalt de aspect ratio (normaal of breedbeeld) van beide beelden. Gevolg: als je naar een 4:3 programma kijkt, en in de PIP is een breedbeeldprogramma te zien, dan zal het PIP beeld vervormd zijn. De mensen daarin zijn extra dun.


Picture naast pictureHet is ook mogelijk de beelden naast elkaar te zetten. Het geluid van het grootste beeld (of het linker) is te horen. Dit kanaal bepaalt ook of er in 4:3 of in breedbeeld weergegeven wordt. Gevolg is dat als er naar een gewone en een breedbeeldzender tegelijk gekeken wordt, één daarvan niet in de goede verhouding weergegeven wordt.


zenderlijst PIPBeide beelden kunnen onafhankelijk van elkaar van zender wisselen.Opnames

zender niet beschikbaarAls beide tuners in gebruik zijn om op te nemen kunnen (meestal) een aantal zenders niet bekeken worden. Deze melding verschijnt er dan. Alleen de zenders die op dezelfde frequentie (transportstream) zitten als de zenders die opgenomen worden zijn dan te bekijken. Het is dan ook nog wel mogelijk een eerder gemaakte opname te bekijken.

Als de twee opgenomen zenders op dezelfde frequentie zitten is er maar een tuner nodig om deze op te nemen. Dan is het wel mogelijk om naast de twee opnames nog alle zenders te bekijken.


zender niet beschikbaar


opname lijstDe lijst met opgenomen programma's zoals die verschijnt na druk op de knop (onder de 9). De bovenste twee opnames zijn nog bezig, maar kunnen al wel bekeken worden.


opgenomen programma'sDeze lijst is wat uitgebreider, en te vinden via het menu. De postzegel begint niet automatisch te spelen, maar daarvoor moet eerst een programma gekozen worden, en daarna op play gedrukt worden. Grappig is wel dat ook vanuit deze lijst snel doorgespoeld kan worden.