digitale kabeltelevisie

Siemens Gigaset M750 C IR

Siemens Gigaset  M750 C IR
De Siemens M750 PVR klaar voor gebruik. Behalve de decoder zelf staan op deze foto ook de losse smart-card-lezer, en een aparte USB-drive (in dit geval de LaCie Porsche design 500 MB)

PVR

De M750 is een zogenaamde PVR, een Personal Video Recorder. Een exacte definitie van PVR is moeilijk te geven, maar bij digitale kabeltelevisie is het meestal een decoder waarin twee tuners zitten, en een harde schijf om digitale opnames te maken. Daarmee kan dan naar een programma gekeken worden terwijl een ander opgenomen wordt, of twee verschillende zenders tegelijk opgenomen worden. Ook is het vaak mogelijk om te time-shiften, dat is een programma tijdens het kijken te pauzeren, en later verder te kijken. Ook kunnen op een scherm twee programma's tegelijk bekeken worden, een groot, en een ander klein (PIP, picture in picture)

Met een PVR is het niet mogelijk om op twee verschillende televisies twee verschillende programma's te bekijken. Ook al zitten er twee SCART-aansluitingen op, deze geven beide hetzelfde beeld weer. Ook is het niet mogelijk een programma vanaf de SCART aansluiting op te nemen, de recorder kan geen analoog signaal omzetten in een digitaal signaal.

De M750 is meteen een vreemde PVR, want deze is niet voorzien van een eigen harde schijf. In plaats daarvan kan een eigen USB2-schijf aangesloten worden, of via een ether-net verbinding een computer-schijf.

Versie

Deze bespreking is gebaseerd op de eerste in de winkel verkrijgbare versie van deze PVR, de software heeft versie 2.0.54. Ondertussen is er een nieuwe versie (2.3.44) van de software beschikbaar. Daarmee is de decoder (op het @Home netwerk) veel betrouwbaarder geworden, hoewel nog steeds erg traag. Op het Casema/Multikabel netwerk lijkt deze decoder nog steeds problemen te vertonen.

De test is uitgevoerd op het kabelnetwerk van @Home. Voor de LAN functionaliteit is een PC met Windows 2000 gebruikt.


De plaatjes op deze pagina's zijn niet geschikt om een indruk te krijgen van de technische kwaliteit van deze decoder. Ze zijn verkleind en gecomprimeerd, dus van het oorspronkelijke beeld blijft dan niet veel over. De plaatjes zijn als illustratie, om de gebruiksmogelijkheden van deze decoder te laten zien.