digitale kabeltelevisie

Conclusie

Deze PVR is duidelijk gericht op de wat meer technisch aangelegde gebruiker, die bijvoorbeeld zijn opnames ook wil bewerken op de computer. Maar helaas is de toegevoegde waarde van de netwerk functie niet zo groot, en is de decoder in gebruik nogal onbetrouwbaar en traag.

Vastlopen

Altijd de AAN/UIT-toets van de afstandsbediening gebruikenDe decoder waarmee deze test is uitgevoerd is diverse keren volledig vastgelopen. Er is geen patroon te herkennen in wanneer dat gebeurt. Ongeveer dagelijks trad dit op. De decoder reageert dan niet meer op de afstandsbediening (het LEDje knippert wel als teken dat er een commando ontvangen is, maar dan blijft het dan ook bij). Enige 'oplossing' is de stroom er even af te halen. Daarna duurt het opstarten wel weer extra lang omdat de USB-schijf dan hersteld moet worden. Maar eerst krijg je nog een waarschuwing dat je de volgende keer de aan/uit knop moet gebruiken... Uit reacties op het TV Home forum blijkt dat dit verschijnsel ook bij veel andere gebruikers voorkomt, en daarmee een structureel probleem lijkt te zijn van deze versie van de hardware/software.

Netwerk functies

Het is in principe mogelijk om deze decoder meer te integreren in een PC-netwerk. Dat blijkt o.a. uit het het duitse m740 forum. In Duitsland zijn al enige tijd twee 'broertjes' van deze decoder verkrijgbaar, één voor satelliet, en één voor DVB-T. Daarmee is het wel mogelijk om zelf de software aan te passen, te telnetten naar de decoder, skins aan te passen, op afstand te programmeren met PVRPilot, etc.

Het is jammer dat Siemens een zo gesloten systeem heeft gemaakt van de nederlandse M750. Het is niet mogelijk een aangesloten USB-drive via het netwerk te benaderen, en ook op geen enkele andere manier is de box vanuit het computernetwerk te benaderen. Het enige dat deze PVR nog onderscheid van andere PVR's is dat het mogelijk is de opnames naar een PC over te hevelen. Dat kan door direct op het netwerk op te nemen, of door de USB-disk los te koppelen, en aan de PC te hangen. Dat laatste is omslachtiger dan nodig is.

Traag

De M750 is geen snelle jongen, opstarten duurt al ruim een minuut. Wisselen van skin duurt 40 seconden. Maar irritanter nog is het schijnbaar niet reageren op de afstandsbediening. Dan lijkt de decoder niets te doen, dus je drukt nog een keer op dezelfde toets, en dan blijken er toch twee knopdrukken ontvangen te zijn.

Update

Ondertussen werkt Siemens aan een update van de software die begin December klaar moet zijn.