digitale kabeltelevisie

Netwerk

USB/Netwerk

Om met de Siemens M750 C IR op te kunnen nemen moet er apart een harde schijf aangesloten worden. Dat kan een USB-drive zijn die dierect op de decoder aangesloten wordt, of met ethernet kan een computer(netwerk) aangesloten worden zodat opnames direct op de PC gemaakt worden.

De 750 is voorzien van twee USB aansluitingen. In principe zou op beide een USB-drive aangesloten kunnen worden, maar meestal zal een van de USB aansluitingen gebruikt worden voor de smart-card lezer.

Uit ervaringen op het tvhomeforum blijkt dat de Siemens nogal kieskeurig is met welke USB-drives hij moet samenwerken. In de handleiding staat dat alleen schijven met de Genesys GL811-controller getest zijn. Alleen jammer dat bij aankoop van een USB-drive meestal niet direct op de doos staat wat voor controller deze gebruikt.

USB-sticks kunnen ook gebruikt worden, maar dan meestal voor het afspelen van JPEG's en MP3's. Voor opnames moet op een drive minstens 1 GB vrij zijn

De USB-drive moet geformatteer zijn met FAT32.

Voor deze bespreking heb ik gebruik gemaakt van een LaCie drive 'Porsche Design' van 500 GB. Nadeel van deze schijf is dat hij niet uit gaat als de decoder op standby (energiebesparingsstand) gaat. Dat doet de schijf trouwens ook niet als hij aangesloten is op een PC, als de PC uit gaat draait de schijf door. Dus dat zal wel aan de drive liggen, en niet aan de Siemens.

Opname folder

opname folderEen folder (op netwerk of USBdrive) wordt ingesteld als opnamefolder. Dat betekent dat alle opnames (ook timeshift) in deze directory geplaatst worden.

Netwerkfunctie

netwerk mappenDe Siemens M750 kan op een computernetwerk aangesloten worden. Dan kan de harddisc van de PC gebruikt worden om op te nemen, en ook om MP3's en JPG's af te spelen op de PVR.

Er kunnen vijf netwerkmappen gedefinieerd worden. De nodige gegevens kunnen in het instellingen-menu ingevoerd worden. Daarbij moeten de cijfertoetsen van de afstandsbediening op de 'SMS-manier' gebruikt worden, dus wie lange computernamen gebruikt wordt daar niet blij van.

Maar is daarmee de 750 een 'netwerk-mediaspeler'?

Nee, want daar houdt de integratie in het netwerk op. Als een USB-drive op de Siemens is aangesloten is deze niet te benaderen vanuit het netwerk. De USB-drive kan niet geshared worden, en ook toegang via ftp is niet mogelijk. (Bij de Duitse versie van deze decoder kan dit ondertussen wel, dus waarom is dat in de Nederlandse software niet opgenomen?) En ook op de decoder is er geen mogelijkheid om een bestand te kopiëren van USB naar netwerk, of andersom. Dus wie een programma heeft opgenomen op de USB-disk, en achteraf besluit dat hij deze opname wil bewerken op de PC, moet de USB-disk loskoppelen van de Gigaset, en aansluiten op de PC.

Defragmenteren

Met de PVR kan een USB schijf gecontroleerd en hersteld worden, maar wat niet kan is defragmenteren. En volgens de handleiding is dat af en toe wel nodig. In de handleiding staat dan ook uitvoerig beschreven hoe de USB-disk losgekoppeld moet worden, en vervolgens op een PC aangesloten moet worden om daar gedefragmenteerd te worden.

PVRPilot

Op de site van Casema is een introductiefilmpje te zien over de diverse mogelijkheden. Daarin is te zien hoe met het programma PVRPilot de pvr vanaf de PC geprogrammeerd kan worden. Het filmpje is een bewerking van de Duitse versie, waar dit wel mogelijk is. Met de Nederlandse Gigaset gaat dit niet werken.

De netwerkfunctionaliteit (wat juist de toegevoegde waarde van deze PVR zou moeten zijn) is al met al behoorlijk ver uitgekleed.