digitale kabeltelevisie

Beeld - Humax iHDR-5200C

beeld op original resolutie
Er zijn voor de HDMI uitgang meerdere formaten mogelijk: Je kan de decoder het signaal laten weergeven zoals uitgezonden, maar ook met een andere resolutie. Dat kan gekozen worden met de knop V-FORMAT. Er kan gekozen worden uit Original, 576i, 576p, 720p en 1080i.

4:3

Het lijkt niet logisch om een HD decoder op een 4:3 scherm aan te sluiten, maar wie dat toch wil heeft een aantal mogelijkheden om een breedbeeld weer te geven in een 4:3 scherm.

4x3 letterbox 16x9 Er kan een voorkeur voor deze instellingen gezet worden via het menu, maar tijdens het kijken kan de weergave aangepast worden met de 'WIDE' knop.

Dit is de optie letterbox, waarbij het hele beeld wordt weergegeven.

4x3 letterbox 14x9Dit is letterbox 14x9. Hierbij wordt een klein deel van het beeldafgesneden, maar zijn de balken onder en boven kleiner. De kleur van deze balken is in het menu in te stellen, en kan gekozen worden uit zwart en grijs.

center cut outBij de optie centreren wordt er meer van de zijkanten afgesneden, zodat de volledige hoogte gebruikt wordt.

16:9

SCART werkt hier niet goed, er is geen manier om een 4:3 beeld in de juiste verhoudingen weer te geven. Als voor beeldformaat 16:9 gekozen wordt het beeld (via SCART) altijd opgerekt tot 16:9. Voor 4:3 zenders/uitzendingen levert dit vervormd beeld (dikke mensen) op.

16x9 volledig beeld

16x9 zoom

Een manier om de beeldverhouding weer goed te krijgen is inzoomen, maar daarbij verlies je natuurlijk aan de boven en onderkant een deel van het beeld.

Aangezien de meeste mensen de PVR via HDMI zullen aansluiten hoeft dat geen probleem te zijn. Maar wie 'alvast' deze PVR koopt om voorlopig op zijn ouderwetse 16:9 CRT te gebruiken moet hier rekening mee houden.