digitale kabeltelevisie

Mediaspeler - Humax iHDR-5200C

Er kunnen MP3's en .jpg foto's getoond worden, en ook sommige .avi files in xvid formaat kunnen worden afgespeeld. Bestanden kunnen afgespeeld worden vanaf de harde schijf, een USB drive, of het netwerk.

Media

.

media player
Nadat de knop media is ingedrukt kom je standaard in het overzicht van video-opnames op de ingebouwde harde schijf. Met de gele knop kan je wisselen tussen verschillende media (video/muziek/foto), met de blauwe knop kan je wisselen tussen de verschillende opslagruimtes (Harde schijf/USB/Netwerk).

Video

bestandsindeling niet ondersteundEr is in principe weinig verschil tussen het afspelen van een gewone opname gemaakt met de PVR, of een film die op een andere manier is gevonden (gedownload). Alleen bestanden met Xvid compressie worden ondersteund, en dat beperkt de opties nogal.

De opnames die de Humax maakt en naar de PC gekopieerd kunnen worden zijn niet helemaal standaard. Ze kunnen op een PC wel bekeken worden, bijvoorbeeld met een programma als VLC media player, maar dat maakt ze nog niet geschikt om direct op een Video-VD te branden. Daarnaast moet er rekening mee gehouden worden dat de HD kanalen in MPEG4 opgenomen worden, en de SD kanalen in MPEG2

MP3

muziek
Overzicht van MP3 bestanden op de ingebouwde harde schijf. De lijst laat de filenamen zien. Rechts staat de informatie uit de MP3 tags.

mp3 afspelen
Beeld tijdens het afspelen van een MP3. De informatie verspringt telkens over het beeld, om in inbranden te voorkomen.

Foto's

foto overzicht
Lijst met foto's.

foto weergave
Tijdens afspelen foto's kan er gekozen worden om muziek in te schakelen. Je kan zelf een directory selecteren waaruit de muziek gekozen moet worden.

Opslagruimte


Bestanden (MP3s, foto's en video's kunnen afgespeeld worden vanaf de harde schijf, een externe USB-schijf, of het netwerk.

Harde schijf

AVI afspelen
Het is mogelijk om .AVI bestanden (in XviD indeling) op de harde schijf te plaatsen, zodat de 5200 ze kan afspelen. De 5200 is niet in staat een thumbnail van een AVI te genereren.

USB

bestand verplaatsten
Het is mogelijk om opgenomen programma's te kopieeren naar een aangesloten USB drive. Het menu zegt bestand verplaatsen, maar het maakt een kopie op de USB schijf en laat het origineel op de harde schijf staan.

Netwerk / DLNA

Media servers op het netwerk
Volgens de specificaties is de 5200 alleen voorbereid voor DLNA en zal dit pas actief worden na een toekomstige update, toch is het al mogelijk sommige bestanden af te spelen die op een mediaserver staan. Afspelen via het netwerk gaat alleen met zgn 'mediaservers' die werken met het Universal Plug and Play (UPnP) protocol. Dat betekent dat het gewoon sharen van een harde schijf van een PC niet werkt, maar dat speciale mediaspeler software geinstalleerd moet worden. Onder windows kan de media player gebruikt worden om media te sharen.

Bestanden afspelen vanaf een netwerk harde schijf kan alleen als deze schijf UPnP ondersteunt.

DLNA

De 'Digital Living Network Alliance' (DLNA) is een organisatie die werkt aan standaardisering van consumenten apparatuur voor het opslaan en afspelen over een thuisnetwerk van digitale content (Video, geluid en foto's). Daarvoor worden een aantal al bestaande technieken gebruikt zoals uPnp, SOAP, HTML, etc. Daarmee moet het mogelijk worden dat apparaten zichzelf in het netwerk aanmelden, elkaar herkennen en onderhandelen over welke soorten content ze kunnen uitwisselen.

Op dit plaatje overzicht van de mediaservers in mijn netwerk. Een PC met Windows XP en Media Player, met sharing enabled, en twee LAN disks met ingebouwde media-server. De 5200 ontdekt deze mediaservers zelf in het netwerk. Voor de goede orde, geen van deze apparaten is DLNA gecertificeerd, en ze werken dan ook niet optimaal samen.

Menu mediaserver
Dit menu is afhankelijk van welke mediaserver je benadert met de 5200. De mogelijkheden om te zoeken op verschillende manieren zijn dus afhankelijk van de mediaserverm de 5200 kan daar niet zoveel aan doen.

Maar de samenwerking loopt niet altijd even vlot. Vaak moet er lang gewacht worden, en soms zelf zonder dat de files getoond worden. Ook is het een aantal keer voorgekomen dat hierbij de 5200 spontaan een herstart deed.

Connectivity


De PVR kan via een ethernetkabel in een netwerk gehangen worden. Er kan handmatig een IP-adres ingegeven worden, of automatisch verkregen met DHCP. De bestanden op de harde schijf zijn te benaderen via FTP. Dit kan gebruikt worden om MP3s en JPGs op de schijf te zetten, of om video-bestanden naar de PC te kopieeren. Let er wel op dat je een FTP-programma gebruikt dat bestanden groter dan 4 GB goed laat zien, dat is belangrijk voor de soms heel grote videobestanden. Niet alle (oudere) programma's gaan hier goed mee om. Grappig is dat een aan de PVR verbonden UBS-drive ook via de FTP te benaderen is.

De USB drive wordt weergegeven als drive1.

TV Portal

De 5200 is voorbereid voor "HUMAX TV Portal", maar in de geteste versie van de software (1.00.08) was deze functie nog niet beschikbaar.