digitale kabeltelevisie

Teletext - Humax iHDR-5200C

Teletext
De teletext op deze decoder is voorzien van een groot geheugen, zodat meestal de pagina's direct op te roepen zijn. Ook worden sub-pagina's van tevoren geladen, zodat ze meestal direct beschikbaar zijn.

Het "vastzetten" van een pagina is indirect mogelijk, als voor het eerst een pagina met subpagina's gekozen wordt zal deze rouleren. Als met de cursortoetsen een aparte subpagina gekozen is blijft deze vast staan.

Bladeren met de cursortoetsen gaat logisch, links/rechts kiest uit subpagina's (indien aanwezig), ip/down gaat naar de volgende pagina in de uitzending (lege pagina's worden dus overgeslagen)

Wie de PVR aangesloten heeft via SCART kan de teletext functie van de aangesloten TV gebruiken. Maar de teletext functie is behoorlijk compleet, dus de noodzaak daarvoor is niet groot.

teletext menu
Er zijn geen aparte toetsen op de afstandsbediening voor teletext functies zoals dubbele hoogte, verborgen info, etc. In plaats daarvan is dit menu (onderaan) op te roepen, wat op een SD scherm wat klein overkomt. Ook ontbreekt toelichting wat de symbooltjes betekenen, maar met proberen kom je er snel genoeg achter. Omdat de menuknop wat onhandig geplaatst is zijn de diverse functies wat lastig te gebruiken. Gelukkig heb je ze niet vaak nodig.


Vreemde karakters

Vreemde karakters volgens internetEr is nogal een groot verschil hoeveel vreemde karakters decoders kunnen weergeven.


vreemde chars compleet
De 5200 scoort daarin zeer goed, alle testkarakters worden goed weergegeven, zelfs het apenstaartje gaat goed. (Ik ga er even vanuit dat de internetversie van teletekst de juiste karakters weergeeft.)

teletext helemaal transparant
Teletext kan helemaal transparant worden getoond.
teletext half transparant
Ook half-transparant is mogelijk.

Dubbele letterhoogte.
teletext met dubbele letterhoogte