digitale kabeltelevisie

Teletext

teletext pagina 102
De teletext functie is nogal beperkt. Bij vooruit bladeren naar een volgende pagina met de UP toets ga je naar het volgende pagina nummer, of dit nu bestaat of niet. De meeste teletext decoders houden bij welke pagina's niet uitgezonden worden, en slaan deze over bij het zappen. In het voorbeeld hier zou je van pagina 110 eerst naar de niet bestaande pagina's 111 t/m 120 gaan voordat je weer een gevulde pagina te zien krijgt. Meestal spring je direct van 110 naar 121

teletext pagina 761 met subpaginas
Het laden van volgende pagina's werkt niet optimaal, vaak moet er bij zappen naar volgende pagina gewacht worden. Ook bij gebruik van de fasttext (gekleurde) knoppen zitten pagina's vaak niet in geheugen. Dat is vreemd, want voor subpagina's is het geheugen groot genoeg. Kies bijv. pagina 761, en na enige tijd wachten zullen alle subpagina's in het geheugen zitten zodat er met de cursortoetsten links rechts makkelijk doorheen gebladerd kan worden. Ook pagina's die al eerder bezocht zijn blijven wel in het geheugen zitten, dus het geheugen is groot genoeg, het wordt alleen niet slim gevuld.

Ondertiteling

teletext ondertiteling pagina 888
Ondertiteling via teletext (pag. 888) werkt niet, het scherm scherm blijft zwart en alleen de titel is te zien, maar niet het beeld.


Teletext wordt niet opgenomen met het progranmma . Dat is niet zo heel belangrijk, ondertiteling via teletext werkt toch niet. Functies zoals verbergen, dubbele grootte, subpagina's vastzetten ontbreken allemaal.

Vreemde karakters

Vreemde karakters volgens internetEr is nogal een groot verschil hoeveel vreemde karakters decoders kunnen weergeven. De Cisco scoort daarin matig. (Ik ga er even vanuit dat de internetversie van teletekst de juiste karakters weergeeft.)


Vreemde karakters CiscoMet bijvoorbeeld het apestaartje heeft de Cisco problemen


Ook met de graphische karakters op bijv de Vlaamse één heeft de Cisco wat moeite.

Voorbeeld VRT teletext

juiste weergave VRT teletextZo zou de eerste pagina van de Vlaamse teletext er uit moeten zien.


De Cisco heeft een nogal beperkte teletext functie. Juist voor een HD-decoder is dit een gemis. Een SD-decoder is meestal via SCART aangesloten, en dan kan je altijd nog de in de TV ingebouwde teletext gebruiken. Bij het aansluiten via HDMI werkt dat niet, en dan is de enige optie om teletext te gebruiken via de decoder.