digitale kabeltelevisie

Conclusie - Humax iHDR-5050C

De Humax iHDR-5050C bovenop zijn voorganger, de Humax PVR-9200C.
Humax iHDR-5050C bovenop zijn voorganger, de Humax PVR-9200C

De 5050 is de eerste HDTV-PVR op de markt die voor het hele ziggo-gebied geschikt is. (De Cisco is nog niet overal bruikbaar) Sterk punt is de mogelijkheid om twee opnames tegelijk te kunnen maken. Ook de time/shift functie die automatisch actief is werkt makkelijk. De harde schijf is niet of nauwelijks te horen. Display aan de voorkant is duidelijk en laat zendernaam zien (vooral prettig bij radiogebruik, hoef je de TV niet aan te zetten om te weten naar welke zender je luistert).

De 5050 is de eerste PVR waarvan de opnames via het netwerk fatsoenlijk te benaderen (kopieeren) zijn. De siemens kan in principe wel op een netwerkshare opnemen, maar werkt in de praktijk niet betrouwbaar. De 9200 heeft wel de mogelijkheid bestanden te exporteren via USB, maar dat werkt niet op een standaardmanier, en ook niet betrouwbaar. Helaas zijn de opnames van de 5050 in een niet geheel standaard formaat. zodat er nog wel wat bewerkingen op de PC nodig zijn voordat ze op een DVD gebrand kunnen worden.

Er zitten nog een aantal foutjes in die niet heel ernstig zijn, maar wel vervelend als je ze net wilt gebruiken; audiospoor (links/rechts) kiezen werkt niet, center modus bij 4:3 scherm werkt niet. De mediaplayer functies (foto's en MP3) moeten we maar snel vergeten, die zijn te traag om bruikbaar te zijn.

Toch zal iemand die de 9200 gewend is een licht gevoel van teleurstelling niet kunnen onderdrukken. Dat komt door het ontbreken van de Picture in Picture functie, en doordat het niet mogelijk is de timeshift buffer alsnog als opname te bewaren. Opnames die niet gewist kunnen worden als een andere opname bezig is is geen groot probleem, maar wel irritant als je weet dat het ook anders kan. Verder duurt het verwijderen van opnames lang (10 seconden of meer), zeker in verhouding tot de 9200 waarbij het minder dan 1 seconde duurt. Een groot deel van de 'tekortkomingen' zijn opgelost met een software update van mei 2010.

Navigatie is er niet eenvoudiger op geworden. Humax wil misschien teveel opties en mogelijkheden aanbieden, en daardoor is het soms behoorlijk zoeken. Die trend was al te vinden op de 5000c, met zenderlijsten als "HD"-lijst (alleen de HD-zenders) of "Historie" met veel bekeken zenders. Nu zijn er voor opnames ook veel opties bijgekomen, maar het vraagt soms veel knopdrukken en tussenschermen om ze te vinden.