digitale kabeltelevisie

PVR - Humax iHDR-5050C

Deze Humax PVR heeft twee onafhankelijke tuners, maar kan drie programma's uit twee streams tegelijk ontvangen. Dat klinkt wat ingewikkeld. Het betekent dat als er twee opnames tegelijk bezig zijn, het nog steeds mogelijk is naar andere zenders uit de opgenomen streams te kijken. Voorbeeld, bij @Home zitten Nederland 1, 2, 3 en RTL4 samen in een transportstream. Veronica, Net 5, Tien, SBS 6, RTL 5 en RTL 7 zitten samen in een andere stream. Als er een opname bezig is van Nederland 1 en een opname van RTL5, dan kunnen nog steeds alle zenders uit deze twee streams bekeken worden. Als er een opname bezig is van Nederland1, en een opname van Nederland2, dan is daarvoor maar één tuner in gebruik. De andere tuner kan dan gebruikt worden om naar elke willekeurige zender te kijken. Het is dan niet mogelijk een derde opname te starten.

Wat NIET kan is twee verschillende zenders tegelijk te bekijken op twee verschillende TV-toestellen; Alle-aansluitingen (SCART, component en HDMI) geven hetzelfde beeld door.

De dual tuner komt pas tot zijn recht bij het opnemen van een programma en ondertussen een ander bekijken, of het opnemen van twee programma's tegelijk. Helaas heeft deze PVR geen Picture in Picture (PIP) functie.

Time-shift

time shift indicatie
De functie time-shift staat standaard aan, en begint een zender op te slaan zodra deze gekozen is. De grootte van de time-shift buffer is niet instelbaar, maar is altijd twee uur.
time shift spoelen
Tijdens kijken via time-shift is het mogelijk snel voor en achteruit te spoelen. In de balk onderin kan je dan zijn waar in de tijd je je bevindt.

display tijdens timeshift geeft zendernaam en speeltijd weerHet display op de voorkant geeft tijdens gebruik van time-shift de zendernaam, en het tijdstip in de opname weer.


Het is niet mogelijk om (zoals bij de 9200) het deel dat in de time-shift buffer zit op te nemen. Bij de 9200 kan je als je een programma zit te kijken vanaf het begin, ook halverwege nog bedenken dat je het wilt opnemen. Je spoelt dan terug naar het begin, drukt daar op "opname" en de time-shift buffer wordt gebruikt om de uitzending te bewaren. De 5050 kan alleen opnemen vanaf het huidige signaal.

Na een software update die mei 2010 beschikbaar is gekomen is het met de 5050 ook mogelijk om de timeshift-buffer te bewaren als opname. Net als bij de 9200 kan je als je een programma zit te kijken vanaf het begin, ook halverwege nog bedenken dat je het wilt opnemen. Je spoelt dan terug naar het begin, drukt daar op "opname" en de time-shift buffer wordt gebruikt om de uitzending te bewaren.


keuze welke opname te stoppen
Als je op de stop knop drukt wordt er gevraagd welke opname je wilt stoppen. Ook als er maar één opname aan de gang is verschijnt toch dit scherm.

Opnemen

progranmma reserveren in de EPG
Vanuit de EPG is een programma te reserveren. Hierbij zijn twee opties: een herinnering om het programma te gaan kijken, OF het programma opnemen.
herinnering 'wilt u dit timerprogramma bekijken'Als een ander programma bekeken wordt terwijl een timer afgaat verschijnt de melding "Wilt u dit timerprogramma bekijken?". De gebruiker moet dan maar raden om welk programma het gaat. Bij niets doen wordt na een tijdje automatisch overgeschakeld naar het timerprogramma.

lijst met ingeplande opnamesDe lijst met ingeplande opnames.

Afspelen

opname indicatie
Als er een opname bezig is en je gaat naar andere zender of roept de info-balk op (chack...) komt er linksboven in beeld een indicatie wat je aan het opnemen bent.

lijst met opgenomen programma's
De lijst met opnames is te benaderen door op de "media" knop te drukken. Soms moet je daarna nog op de rode knop drukken, als je hiervoor de muziek of foto-speler gebruikt hebt. En als je dan de pech hebt dat er in de muziekmap veel bestanden staan, duurt het erg lang voor de PVR weer eens reageert op commando's. Pas nadat de hele MP3 map gescanned is, kan je op de rode knop drukken om naar de video-bestanden te gaan. Het icoontje (thumbnail) van het programma waar je met de cursor op staat speelt niet gewoon de uitzending af, maar laat het beginplaatje zijn van de hoofdstukken in het programma. Hoofdstukken worden automatisch aangemaakt door het programma op te delen in 8 stukken.

afspeel optiesNa op 'OK' drukken om een programma te selecteren verschijnt dit scherm. Als er geen opname aan de gang is staat hier ook de optie "Bestand wissen" bij. De 5050 kan geen bestanden wissen als er andere opnames aan de gang zijn.
afspeel opties als er een opname loopt Als er een opname gaande is, is de optie "Bestand wissen" helemaal verdwenen. De optie alleen disabelen (grijs maken) was veel logischer geweest, de gebruiker had dan door gehad dat hij wel op de juiste plek is, maar tijdelijk de functie niet kan gebruiken.

Na een is het ook mogelijk om opnames te verwijderen als er een opname gaande is.


wachten op het wissen van een opnameHet wissen van een opname duurt meer dan 10 seconden, daarom deze melding. Na de software update van mei 2010 gaat het wissen van opnames sneller.