digitale kabeltelevisie

Ondertiteling Humax IHDR-5000C

keuze type ondertitelingDe 5050 ondersteunt zowel ondertiteling op basis van teletext, als de meer geavancerde DVB ondertiteling. Soms worden bij een zender beide vormen doorgegeven, en dan is aan de letter in het icoontje te zien welk soort het betreft. Een D staat voor DVB ondertiteling, een T voor teletext-ondertiteling. De Humax 9200 en 5050 gebruiken hiervoor twee duidelijk verschillende icoontjes, die duidelijkheid is hier een beetje verdwenen.


voorbeeld DVB ondertiteling DVB ondertiteling werkt net als ondertiteling op DVD's. Er wordt niet aangegeven welke tekst er moet komen te staan, maar de vorm van de letters wordt door de zender meegestuurd (bitmaps). Daarom heeft de zender exacte controle over vorm, kleur en plaats van de titels.

voorbeeld teletext ondertiteling De teletext-ondertiteling kan de Humax met twee verschillende fonts weergeven. Dit is een voorbeeld van het proportionele font. Alle ondertitels bij een zender worden overigens gewoon mee opgenomen op de PVR, dus bij het afspelen kan nog de gewenste taal en formaat gekozen worden.


voorbeeld teletext ondertiteling fixed fontDe teletext-ondertiteling met het fixed font heeft ook meteen geen zwarte achtergrond. Daarom is deze moeilijk leesbaar.


De PVR kan het beeld inzoomen. Omdat de ondertitels er pas daarna ingezet worden verdwijnen ze dus niet uit beeld als je inzoomt, wat wel zou gebeuren als je zou inzoomen met je TV.
inzoomen beeld