digitale kabeltelevisie

Teletext - Humax iHDR-5050C

Teletext
De teletext op deze decoder is voorzien van een groot geheugen, zodat meestal de pagina's direct op te roepen zijn. Ook worden sub-pagina's van tevoren geladen, zodat ze meestal direct beschikbaar zijn.

Teletext is alleen te gebruiken via de decoder zelf. Het is niet mogelijk de teletext functie van de aangesloten TV te gebruiken. Om de teletext functie van de TV te gebruiken zou het teletext-signaal weer ingevoegd moeten worden in het video signaal zoals dat ook bij de gewone analoge zenders het geval is (VBI insertion). HDMI is daar niet geschikt voor. Bij de SCART-uitgangen werkt dit (nog) niet goed, er ontbreken hele regels in het doorgegeven signaal. Dit zou met een nieuwe software versie verholpen moeten gaan worden.

De IR-Fox had nog een aantal aparte toetsen voor teletext, bij de 5050c (en de 5000c) zijn die verdwenen. In plaats daarvan is dit menu op te roepen, wat op een SD scherm wat klein overkomt. Ook ontbreekt toelichting wat de symbooltjes betekenen. Omdat de menuknop wat onhandig geplaatst is zijn de diverse functies wat lastig te gebruiken. Gelukkig heb je ze niet vaak nodig.


teletext helemaal transparant
Teletext kan helemaal transparant worden getoond.
teletext half transparant
Ook half-transparant is mogelijk.

Dubbele letterhoogte.
teletext met dubbele letterhoogte